Wat zijn de meest gebruikte druktechnieken?
- bedrukken
- digitaal drukwerk
- zeefdruk
- 12 september 2022
Zeefdruk, digitaal drukwerk… het zijn termen die we zelfs in het dagelijkse bedrijfs- en kantoorleven regelmatig horen, maar wat betekenen ze nu precies? Wat houdt elk van deze technieken in en – vooral – wat kan je ermee doen? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende druktechnieken die we bij Aluscreen toepassen om materialen te bedrukken, van diverse kunststoffen over RVS tot een aluminium plaat. Wist je trouwens dat wij niet op maar in aluminium drukken? Inderdaad, hetzelfde principe als een tatoeage. Je leest alles over deze innovatieve techniek van Aluscreen in dit artikel.
Druktechnieken: Digitaal printen
Bij digitaal drukwerk wordt de afbeelding of de tekst die gedrukt moeten worden, digitaal naar een drukmachine of digitale printer gestuurd. Concreet betekent dit dat de drukmachine uitgerust is met inktkoppen die via fijne ‘nozzles’ de inktdruppels op het te bedrukken materiaal aanbrengen. Dergelijke printers of drukmachines maken gebruik van vijf kleurkanalen, die je misschien ook kent van je gewone kantoorprinter: de CMYK-kleuren en wit. Die letters staan voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Een leuk weetje voor in een quiz: de K staat voor blacK. Er werd bewust niet voor de B gekozen omdat mensen zouden kunnen denken dat die voor Blue zou staan (zoals bij RGB-kleuren, red-green-blue).
Precisiewerk
Eén van de grote voordelen van digitaal printen – naast de lage opstartkost – is dat de afbeelding heel precies afgedrukt wordt op het te bedrukken materiaal. Hoe hoger de resolutie van de afdrukgegevens, hoe preciezer de printer en hoe beter de kwaliteit van de afgedrukte afbeelding.
Aluscreen maakt het verschil door de samenwerking met de kleurspecialisten van het VIGC. Onze machines en software worden strikt gekalibreerd, want het is de juiste afstelling van machine en software die ervoor zal zorgen dat het digitaal bestand correct vertaald wordt naar een accurate inktdruppel. Op de juiste plaats en de juiste kleur.
Digitaal printen kan zowel op kunststoffen als op metalen. Voor kunststoffen en RVS werkt Aluscreen met de UV-digitale inkten van Sun Chemicals al dan niet met gebruik van een primer om de oppervlaktespanning te beïnvloeden. Over digitaal printen in aluminium (hetzelfde principe als een tatoeage) lees je meer in de laatste alinea.
Door de snelheid en flexibiliteit van digitaal printen, is het de ideale druktechniek voor prototypes, drukwerk in kleine oplage, en prints met variabele data. Denk bijvoorbeeld aan QR-codes, barcodes, oplopende nummering, gepersonaliseerd drukwerk… Bovendien is er geen enkele beperking in het aantal kleuren, waardoor je altijd full color kan gaan.
Druktechnieken: Zeefdruk
Een totaal andere techniek is het zeefdrukken, ook wel seriegrafie genoemd. Bij deze vaak toegepaste techniek wordt de inkt met een rubberen rakel door een fijnmazige zeef gedrukt. Er wordt een stencil of film op een zeefdrukraam belicht en nadat de zeef wordt uitgespoeld, blijft het te drukken sjabloon over. Hoeveel inkt daarvoor nodig is hangt af van de grootte van de mazen die in het te bedrukken sjabloon staan.
Veelzijdig
Zeefdruk is misschien wel een van de meest veelzijdige druktechnieken die op bijna alle materialen kan toegepast worden. Zelfs op materialen met een lage oppervlaktespanning en dus moeilijke hechting, zoals kunststoffen, glas en metalen. Zeefdruk is ook geschikt voor zeer grote formaten.
Het eindresultaat is zeer sterk, ideaal voor industriële omgevingen. De relatief dikke inktlagen zorgen bovendien voor een uitstekende weerstand tegen verschillende weersomstandigheden en slijtage.
Aangezien er per kleur een nieuwe zeef gebruikt wordt, is zeefdruk ideaal voor grote oplagen met een beperkt aantal kleuren.
Druktechnieken als een tatoeage
Zowel bij digitale druk als bij zeefdruk kan er ook op aluminium gedrukt worden. Of beter gezegd: IN aluminium.
Bij drukken in aluminium worden speciaal daarvoor ontwikkelde inkten in het aluminium geprint of gezeefdrukt. De inkt zit letterlijk in het materiaal, net zoals de inkt bij een tatoeage in de huid zit. Het verbluffend gedetailleerde resultaat is krasvrij en slijtvast.
Diezelfde voordelen gelden ook voor zeefdruk in aluminium. De inkt wordt met een speciale ‘zachte’ rubberen rakel in de open poriën van het geanodiseerd aluminium aangebracht. Het aluminium moet een bepaalde zuiverheid en kwaliteit hebben opdat de poriën (een soort van kuiltjes in het aluminium) een juiste diepte en breedte hebben zodat de inkt in die poriën kan.
Sealed with a … bath
De nabehandeling in een seal bad is een laatste, zeer belangrijke stap waarbij de poreuze oxidelaag gesloten wordt. Daardoor wordt het drukwerk slijtvast en krasvrij. Door het aluminium drukwerk te sealen, is het maximaal bestand tegen corrosie en wordt de slijtgevoeligheid van de oxidelaag tot een minimum beperkt. Het sealen of ‘verdichten’ is een natuurlijk proces zonder coatings of andere chemicaliën. We gebruiken gewoon een bad met water.
Zonder een kwaliteitsvolle verdichting zou het aluminium nog kleverig zijn en zouden vet en olie nog in de aluminiumhuid kunnen binnendringen. De kwaliteit van het seal bad is cruciaal. Het gebruik van gedemineraliseerd water zorgt voor perfecte omstandigheden om de oxidehuid te creëren. Daarnaast worden de ‘seal’-tijd, de badtemperatuur en de juiste PH-waarde van het water continu gemeten.
Wil je meer weten over al onze technieken? Ontdek het hier!