Wat is het verschil tussen lasergraveren en freesgraveren?
- freesgraveren
- graveren
- lasergraveren
- 28 september 2022
Om een blijvende indruk te maken op harde materialen zoals RVS, aluminium, en sommige kunststoffen is graveren een geschikte techniek. Binnen het graveren bestaan opnieuw verschillende soorten of technieken, elk met hun voordelen en specifieke toepassingen. Of je nu kiest voor lasergraveren of freesgraveren, met Aluscreen laat je sowieso a lasting impression na.
Wat weg is, wordt gezien
De essentie van graveren is dat een deel van het materiaal – hetzij door frezen, hetzij door een laserstraal – weggehaald wordt. In het materiaal ontstaat een kleurloze verdieping die we de gravure noemen. Het materiaal van het werkstuk – een identificatieplaatje, een naamplaatje, een kunststof tagplaatje, een CE typeplaat en zelfs aluminium visitekaartjes! – wordt in een bepaalde zone tot een bepaalde diepte weggenomen. Daardoor ontstaat een visueel contrast waardoor de tekst of de illustratie zichtbaar wordt. In de gravure kunnen er ook oxides ontstaan, die door hun kleur de markering nog duidelijker zichtbaar maken.
Freesgraveren
Bij freesgraveren worden roterende freesgereedschappen gebruikt die de toplaag van het te bewerken materiaal (kunststof of metaal) weghalen. Eenvoudig gesteld, zou je kunnen zeggen dat de gewenste vormen of letters in het materiaal worden gekrast.
De computergestuurde graveermachines die we bij Aluscreen gebruiken, kunnen met verschillende vectorbestandsformaten worden gebruikt. Ze zijn heel precies instelbaar waardoor materiaalverlies tot een absoluut minimum wordt beperkt.
Grote oplagen
Freesgraveren is een graveertechniek die uitermate geschikt is voor eenlijnige lettertypes, waardoor sneller het gewenste resultaat verkregen wordt dan bij lasergraveren. Een automatische toolchanger op onze freesmachine laat ons toe om verschillende (letter)groottes in één productierun te programmeren. Freesgraveren is ook de beste optie wanneer er grote oplagen met diepere uitsneden nodig zijn. De diepte kan bij freesgraveren eenvoudig bepaald worden.
Lasergraveren
Lasergraveren van metaal of een ander materiaal hanteert hetzelfde principe: de tekst of figuren worden als het ware ‘weggebrand’ uit het materiaal. Alleen gebeurt dat bij deze moderne graveertechniek niet aan de hand van een freeskop, maar is het een intense laserstraal die het object (of materiaal) markeert. De impact van de laserstraal is zo fel dat het te markeren materiaal van de oppervlakte wordt verwijderd. De laserstraal verhit het materiaal zo hard dat het verandert, verdampt of verbrandt. Het resultaat is het ontstaan van een thermisch contrast aan het oppervlak. Aangezien elk materiaal anders reageert op de felle straal, is het belangrijk te weten welk proces en welke hoeveelheid energie nodig zijn om tot een optimaal resultaat te komen.
Van zeer snel tot zeer klein
Lasergraveren is de ideale keuze voor het genereren van snelle, automatische en individuele data, zoals het nummeren van onderdelen. Ook zeer kleine markeringen kunnen bij lasergraveren heel precies worden aangebracht. Het resultaat is onverslijtbaar en bestand tegen krassen, water en vuil.