Hoe bedrukken we harde materialen?
- digitaal printen
- zeefdruk
- 08 november 2022
Wanneer je tekst en/of beeld wil aanbrengen op harde materialen zoals plexi, kunststoffen, staal of aluminium heb je grosso modo twee opties: ofwel leg je een laagje (inkt) op het materiaal, ofwel werk je in de diepte en breng je je ‘bedrukking’ aan in het materiaal. Bij Aluscreen passen we verschillende druktechnieken toe met als paradepaardje onze bedrukking IN aluminium. Hieronder vind je een overzicht.
Zeefdrukken en digitaal printen
Wanneer harde materialen bedrukt worden, neem je geen materiaal weg maar breng je een extra laag inkt aan op de te bedrukken oppervlakte. Bij Aluscreen passen we zowel zeefdruk als digitale printtechnologie toe op kunststoffen en andere harde materialen. Over de voordelen en toepassingen van beide lees je hier meer.
Hier moeten we evenwel een belangrijke nuance aanbrengen want bij Aluscreen ontwikkelden we een uniek procedé waarmee we niet OP aluminium drukken maar IN aluminium. Zowel via zeefdruk als via digitale printtechnologie brengen we de inkt aan in de ‘huid’ van het aluminium, net als een tatoeage.
Na het ‘printen’ wordt het aluminium gedurende een uur in een sealbad geplaatst, dat is een tank met gede-ioniseerd water met een temperatuur van 98°. Gehydrateerde aluminiumoxide, boehmiet, wordt gevormd en zo wordt de inkt opgesloten in het aluminium.
Het resultaat is een haarscherpe print die slijtvast en krasvrij is en bestand tegen de meest veeleisende industriële omstandigheden.
Graveren en etsen
Een tweede manier om letterlijk een blijvende indruk na te laten is door een stukje uit de toplaag van het materiaal weg te graveren. Bij freesgraveren halen roterende freesgereedschappen de toplaag van het te bewerken materiaal (kunststof of metaal) weg. De vormen of letters worden dus in het materiaal gekrast.
Lasergraveren werkt volgens hetzelfde principe, maar in plaats van een frees is het een laserstraal die het materiaal zo hard verhit dat het verandert, verdampt of verbrandt. Daardoor ontstaat een thermisch contrast aan het oppervlak en worden de vormen of letters zichtbaar. Bij graveren is de indrukking doorgaans groter dan bij etsen.
Bij etsen wordt een deel van het materiaal met een zuur behandeld waardoor een chemische reactie ontstaat die het behandelde materiaal verwijdert en een verdieping nalaat in de gewenste vorm.
Benieuwd welke techniek de beste is voor de harde materialen die je wilt bedrukken? Stuur ons je vraag en we maken een voorstel op maat. Misschien met een materiaal of een techniek waar je zelf nog niet aan dacht.