De onderstaande tabel geeft een kort overzicht van een aantal kritische parameters voor onze klanten. De graad van toepasbaarheid met onze productiestromen wordt in deze tabel visueel weergegeven.

Open poriën alu zeefdruk Open poriën aluprint Zeefdruk (opdruk halffabr) Digitaal print (label, folie) Graveren (en/of inkleuren)
Kleurdekking (volle vlakken) vinkjeplus vinkje vinkjeplus vinkje
Kleurgetrouwheid (exact nabootsen kleur) vinkjeplus vinkje vinkjeplus vinkje
Slijtvastheid vinkjeplus vinkjeplus vinkje vinkje vinkjeplus
Chemische resistentie vinkjeplus vinkjeplus vinkje* vinkje* vinkjeplus
Flexibiliteit (efficiëntie tov kleine oplages) vinkjeplus vinkjeplus vinkje
Toepassingsflexibiliteit
Bij meerdere kleuren
vinkje vinkjeplus vinkje vinkjeplus

 

*De print/zeefdruk van polyester/polycarbonaat biedt ook een chemische resistentie aangezien dit op de achterzijde van het materiaal gedaan wordt.

In de open poriën van geanodiseerd aluminium drukken/printen

Het drukken/printen in de anodisatielaag van aluminium was de basis van het ontstaan van Aluscreen en is vandaag nog altijd een van onze kernactiviteiten omwille van zijn duurzaam karakter.

Anodiseren is een elektrochemisch proces waarbij het aluminium aan het oppervlak wordt omgevormd tot zijn oxide. De belangrijkste eigenschappen van de oxidelaag zijn:

 • De weerstand tegen corrosie (neemt toe met de laagdikte)
 • De hardheid (ca 7x groter dan aluminium zelf)
 • De inkleurbaarheid: De anodische laag is poreus gedurende de anodisatiefase. Via zeefdruk/print wordt het gewenste beeld getransfereerd.
 • De hechting: de anodische laag vormt een integraal deel van het metaal; zij kan niet loskomen
 • Hoge chemische bestendigheid
 • Hogere kleurtransfert: De porien zijn tussen 15 – 20 micron en worden gevuld met inkt. Een klassieke print transfereert maar 2-3 micron inkt. Het gevolg is dat er meer pigment getransfereerd wordt

De volgende stappen tonen het proces:

anodisatie Anodisatie: Poreuze oxidelaag wordt gevormd.
transfer De kleuren worden getransfereerd (zeefdruk/print) en de pigmenten dringen door in de oxide laag en drogen na het verdampen van de solventen
sealing Sealing: De poriën sluiten zich in een warm waterbad. De kleuren zijn nu opgesloten in de aluminium oxide laag. Dit geeft een hoge chemische, thermische en mechanische resistentie.

Zeefdrukken

Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk: een stuk fijn gaas  wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van een film belicht wordt. Na het uitwassen onstaan doorlatende plekken, waar de inkt doorheen gedrukt wordt.

Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt. Het principe is vrij eenvoudig maar doordat zeefdruk inzetbaar is op alle gebieden waar iets te bedrukken valt wordt het ingewikkelder. Ieder materiaal heeft verschillende eigenschappen en voor verschillende materialen heeft men verschillende soorten inkt nodig.

Zeefdrukinkt is goed dekkend; dit maakt dat ook gedrukt kan worden op donkere beelddragers.

De voordelen van zeefdruk ten opzichte van andere drukvormen:

 • Hoge kwaliteit en dus ook levensduur (door de transfer van grote pigmenten, de dikke laagdiktes en de vele soorten bestaande inkten.)
 • De vorm-onafhankelijkheid ; ook grote objecten of juist hele kleine kunnen bedrukt worden.

Wat is het nadeel van zeefdruk?

 • Relatief hoge opstartkosten (bij kleine oplagen en meerdere kleuren)
 • Enkel vlakke materialen kunnen bedrukt worden. Dit wil niet zeggen dat het object vlak moet zijn, we kunnen behuizingen en kasten bedrukken, zolang het te bedrukken gedeelte vlak is.

Digitaal drukken

Bij digitaal drukken verloopt het ganse proces digitaal, van ontwerp tot drukwerk.

Dit procédé wordt toegepast bij full-colour afbeeldingen, en kleine oplages (door de lage opstartkost).

Wij printen zowel digitaal op zachte materialen (vinyl, polyester folie, onverwijderbare labels,…), als in de open poriën van de anodisatielaag van aluminium.

Hogesnelheidsfrezen

Onze 2 CNC-gestuurde freesmachines zorgen ervoor dat alle non-ferrometalen (aluminium, koper, messing, forex, plexi, dibond,…) en ferrometalen (inox) in vorm gefreesd kunnen worden.

Graveren (inclusief inkleuren)

Grote variëteit aan mogelijkheden:

 • Kunststof plaatjes, in alle mogelijke kleuren
 • Aluminium plaatje, gegraveerd, en eventueel ingekleurd in kleur naar wens
 • Messing gegraveerd en ingekleurd
 • Plexi, eventueel ingekleurd
 • RVS

Lamineren

Je kan op 2 manieren lamineren:

 • Koud lamineren: gebruik van een zelfklevende folie op een drager. De zelfklevende folie is veelal transparant, en heeft tot doel het beschermen van de print op de drager. Door het uitoefenen van druk tijdens het lamineren, wordt het laminaat direct op de drager gekleefd.Er zijn verschillende soorten laminaten, mat of glanzend, met of zonder structuur:
  • UV laminaat : bescherming tegen UV-stralen en weersomstandigheden
  • Polyester: bescherming tegen UV-stralen, weersomstandigheden, en extra bescherming tegen chemicaliën)
  • (transparante) vinyl
  •   …
 • Warm lamineren: hierbij zorgt de warmte van de bovenrol dat de lijmlaag smelt, en in de poriën van de drager belandt. Dit zorgt voor een betere hechting.

Domeren

Domeren is het aanbrengen van een transparante laag polyurethaan hars van enkele millimeters dik.

De labels worden eerst gedrukt (zeef- of digitale druk), daarna wordt de hars in 3D op het label gegoten, waarna deze uithardt bij contact met de lucht. Door de harslaag krijgt het label een exclusieve uitstraling.

Gedomeerde labels zijn UV bestendig, en kras-en slijtvast.

We kunnen bijna elk type drager domeren: polyester, vinyl, aluminium,…, en dit in alle mogelijke formaten en vormen.

Pregen

Door persing met een preegcliché en contravorm een reliëf aanbrengen.

Zowel harde (aluminium) als zachte materialen (preegfolie, polyester frontfolie,…) kunnen gepreegd worden.

Het kan gaan om druktoetsen van frontfolies, logo’s in preegfolie (kan daarna eventueel gedomeerd worden voor extra uitstraling), …

Stansen en computergestuurd snijden

Stansen of ponsen: met een specifieke kapvorm een bepaalde vorm uit materiaal halen. Dit wordt toegepast bij grotere oplages.

Bij kleinere oplages is het computergestuurd snijden kost-efficiënter.

Beide methodes zijn zowel op zachte, als op harde materialen van toepassing.